Prázdniny ve škole
V rámci Odpolední školičky byla žákům
zařazeným do projektu nabídnuta možnost trávit dopoledne ve škole, ovšem
podle jejich představ. Věnovala se jim školní asistentka Květa Tošnerová.
Ředitelka školy umožnila návštěvu tělocvičny, školního hřiště a cvičné
školní kuchyňky.
Děti napřed vyplnily malý dotazník zaměřený
na to, v čem jsou úspěšné, co je těší, baví, v čem vynikají a co by chtěly
dělat. Psaly také, na které jídlo jsou alergické, protože se dost vařilo.
Některé nesnášely hrášek, houby nebo ryby.
V tělocvičně po společné rozcvičce a soutěži
v běhu hráli chlapci míčové hry, kdežto dívky vytrvale kroužily s obručí.
První den se pekla pizza. Společně se sepsaly ingredience a šlo se na nákup.
Každé dítě pak dostalo kousek těsta, který rozválelo, potřelo olejem a
obložilo surovinami podle vlastního výběru a pizzu upeklo. Další den mohli
žáci volit mezi bramboráky, zelňačkou, čínou, nákypem, bramborovým gulášem a
bramborovou kaší. Odhlasovali kaši a společně se podíleli na loupání brambor
a tvorbě pokrmu.
Kdo měl zájem, mohl pak odpoledne navštívit
Galerii města Loun, kde probíhá výstava obrazů Jaroslava a Otakara
Maříkových – Lounské dědictví. Většina žáků byla v galerii poprvé.
Seznamovali se s akvarelem, olejomalbou i grafickými listy. „Nejvíc se mi
líbily portréty. Nepochopím, že někdo dokáže tak nádherně malovat,“
hodnotila výstavu jedna z dívek.
Další den se děti navzájem portrétovaly,
učily se na sebe dívat jinýma očima. Snažily se vystihnout tvar obličeje,
poměr čela, nosu a brady. Kluky činnost brzy omrzela, proto raději šli
s asistentkou na hřiště hrát fotbal, zatímco dívky zůstaly ve třídě a se
zaujetím se výtvarné činnosti věnovaly. Poté se konala soutěž, kdo upeče
chutnější zákusek. Děti dostaly natištěné recepty na hrníčkové buchty.
Chlapci měli za úkol upéct čokoládový perník s rozinkami a ořechy, děvčata
měla úkol složitější - buchtu s kompotovaným ovocem a žmolenkou. Všechny
přísady byly dostupné, soutěžící si ale museli všechno důkladně přečíst a se
vším si sami poradit, i správně určit dobu, kdy je buchta upečena. Degustaci
prováděli soutěžící navzájem, hlavním porotcem se však stal pan vrátný
Fialka, který oběma skupinám diplomaticky udělil za jedna. Děti si pak
odnášely namnožené soutěžní recepty domů, že si další kolo zkusí s rodiči.
Příští den se hrál fotbal, vybíjená a
soutěžilo se v hodu na basketbalový koš. Pak se kuchyňka rozvoněla
šlehačkou, pudinkem a ovocem. Děti si odhlasovaly ovocný pohár, který samy
vytvořily a s náramnou chutí i snědly.
Během jarních prázdnin tak měli žáci šanci
zažít pocit vlastní důležitosti, protože to byly jejich hlasy, které
rozhodovaly, co se který den bude dít. Naučili se řadu užitečných věcí.
Poznali se z jiných stránek než při vyučování. Mohli ukázat, co umí a zažít
úspěch.
Fotogalerie:
19. 2.
2019
Ing. Květa Tošnerová
|